BØLGEN

Hva er Språkleken bravo og hvordan gjør vi det?

Bravo-leken er spesielt utviklet for barnets tre første leveår. Dette er en fase i barnets liv hvor hjernen utvikles i rekordfart, hvor barnets nysgjerrighet og lærevilje er vidåpen og nærmest umettelig.

Språkleken bravo er en lek som fremmer språkutviklingen. Gjennom tidlig presentasjon av skriftspråket kan mer nyansert kommunikasjon bli mulig for flere. Ved å bruke store ordkort kombinert med bilder, konkreter og sansemotoriske aktiviteter blir barn tidligere kjent med skriftspråket og sansene sine.

Bravo har fokus på syn, hørsel, taktilsansen, smak, lukt og motorisk stimulering (åle, krype, henge, fly, rulle og snurre.)

En runde med bravo kan se slik ut:

Vi legger ut fire kategorier med fem kort i hvert hjørne av avdelingen. En av de voksne tar opp en bunke med kort som viser ordet på den ene siden og bildet på den andre. Vi leser teksten for dem høyt og avslutter med jubel og "BRAVO". Etterpå snur vi kortene og leser mens barna får se bildene. Så stokker vi kortene og viser teksten en gang til. Om vi for eksempel har en kategori med krydder, så kan vi lukte, kjenne og smake på dette. Deretter kryper/åler/flyr/henger eller snurrer vi bort til neste kategori. Dette tar ca. 5-10min.

Les mer her:

https://www.youtube.com/watch?v=VamZiR-1aqU

http://bravoleken.no/om-bravo-leken/

http://www.samordningsradet.no/sitefiles/4055/Arkiv_Rapport/2011/nr_5/Spraaklekenbravo2-15.pdf

Nytt barnehageår er nå igang og vi ønsker barn og foreldre velkommen til avdeling Bølgen. I tiden fremover vil vi fokusere på trygghet, omsorg og vennskap. Vi gleder oss til å bli bedre kjent med dere og ser frem til ett godt samarbeid.

I dag har vi gått på tur til "Indianerskogen". Vi plukker hvitveis, ser på munkelus og maur og spiser nistematen i skogen. Trener grovmotorikken ved å utforske i ulent terreng.

Gi beskjed på avd. i god tid dersom barnet skal ha fri/ferie i perioden fremover. Tenker spesielt på inneklemte dager i mai/juni.

I dag har vi hatt hinderløype og musikk her på bølgen. Vi legger til rette for å trene grovmotorikken ved å stupe kråke, rulle, balansere, hoppe og danse.

Vi har fine dager med nydelig vårvær her i barnehagen. Barna kan få med seg tynnere dresser, luer og joggesko.

Vi trener grovmotorikken og bruker kroppen ved å danse og bevege oss til mini-røris musikk. Mini-røris gir også barna musikkopplevelser, språkstimulering og et tett sosialt samspill.

Vi lager påskekylling. Maler med fargen gul, pynter med fjær, øyne og nebb. Vi får oppleve at malingen setter farge på arket, limet er klissete og fjærene er myke. 

Barna får mulighet til å prøve ut forskjellige formingsteknikker. Å få lov til å leke med utrykk og materialer gir skaperglede.

Dere kan se ferdig resultat av kunstverkene i garderoben. :)

 

 

I gruppene har vi hatt puslespill,  konstruksjonslek og bygget med togbane og hørt eventyret om "Gullhår og de tre bjørnene" med konkreter. 

I disse gruppene har barna bl.a:

 • blitt utfordret
 • tatt ansvar
 • øvet tålmodigheten
 • øvet på å gi og ta
 • øvet på turtaking
 • kjent på mestringsfølelsen
 • øvet på å kommunisere
 • øvet konsentrasjonen
 • øvet finmotorikken
 • vært kreativ
 • bygget selvtillit
 • samarbeidet

Sammen med gul og orange har vi lekt "bjørnen sover".

Vi har bl.a: øvet på turtaking, bygget vennskap på kryss av avdelinger, øvet grovmotorikk, fått oppleve samhold, humor og glede.